Наталия Андреева
ИГРАЕЩАТА ЛОЖА
Втора Част

hesse_1

Изключително строгата йерархия в Касталия е изградена по модела на Новия завет. Нейният управителен съвет се състои от 12 майстори и един Magister Ludi, навярно алюзия за Христос и неговите 12 апостоли.

Напускането на Касталия не означава автоматично напускане на ордена и членовете му си остават принадлежащи към него до края на живота си, по подобие на членовете на една масонска ложа. Както няма бивши масони, така не може да има и бивши касталийци. Изминатият път е изминат завинаги и изповядващата реинкарнация Играеща ложа е убедена, че той ще бъде продължен в следващите животи именно от тази достигната точка нататък.

Касталия е малко езеро на духа сред огромния материк на материята. Водата му не стига да напои жадните, а непосветените в красотата му мечтаят да пресушат и това последно място на светлината, за да го превърнат в поредната безплодна пустиня. Йозеф Кнехт и неговият приятел-враг Плинио Десиньори олицетворяват двете страни на тази неравна и предварително обречена битка.

Техният спор започва още във Валдцел, мястото, където се създават играчите на стъклени перли. Плинио също е възпитаник на Касталия, сам е много добър играч, но в същото време е и човек, на когото предстои да се върне в профанния свят. На него му липсва дълбочината на познанието на истинския посветен, оттам и раздвоението между Касталия и света. Но тъкмо това раздвоение е ковачницата, в която трябва да бъде изкован бъдещият Magister Ludi Йозеф Кнехт и именно чрез Плинио е съдено той да разбере постепенно предимствата на Играта и нейните играчи. Предимствата на Духа пред Света.
Херман Хесе знае колко стръмен и опасен е онзи посветителски път, който обрича адептите си на безбрачие, потискана посредством медитация сексуалност, абсолютна отдаденост на ордена и растящи от степен на степен обвързаности при все по-намаляващи лични свободи. Неслучайно той непрекъснато подчертава, че този път е предназначен за един тесен елит на елитите – малък, талантлив, избиран под лупа, но не и за широката маса хора. Не дори и за елита на профанния свят, чийто представител в Касталия е Плинио, тъй като играчите са една съвсем специфична порода хора. Те са подобни на богове или поне на полубогове, изковани от обикновени смъртни в Играещата ложа, защото единствено орденът и играта могат да направят от тях нещо повече от това, което вече са.

Самата игра с течение на времето се превръща в нещо, което не е само игра. Тя е житейски възглед, дисциплина, начин на живот. Философия, екстракт на мисълта, смисъл на съществуването. За едните. За други, като отчуждилия се от касталийското си минало Плинио, това е свят „изкуствен, стерилизиран, даскалски скроен… по-скоро просто привиден или някакъв полусвят”, където адептите на Играещата ложа вегетират без страсти, без пороци, без семейства, без майки, без деца и почти без жени.
На тези обвинения на приятеля от младостта Кнехт ще противопостави красотата и хармонията на Играча на стъклени перли и така постепенно ще върне изгубеното сред пороци и страсти равновесие в живота на Плинио. От своя страна Кнехт ще напусне сигурния свят на Касталия, за да стане учител на Тито, неговия разглезен син. Моллохът на света ще получи своята жертва и тази жертва ще бъде самият Magister Ludi.

И животът на Плинио, както и този на Кнехт, са трагични, макар и по различен начин. Първият не успява да примири в себе си касталийското със светското и остава човек, висящ между световете. Вторият е завършен касталиец, който поставя спасението на ордена над собственото си спасение. Той се разминава с колегията му, за която най-високо в йерархията на Ложата стои играта на стъклени перли, докато Кнехт смята, че това трябва да бъде страхопочитанието пред истината. Там се съдържа и хуманистичното послание на последния Magister Ludi, който един ден напуска педагогическата провинция и никога повече не се завръща в нея. Това послание гласи, че общество, което издига насладата от изкуството над истината, е обречено на сигурна смърт. По-късно Умберто Еко ще развие тази идея в “Името на розата”, обричайки по подобен начин и насладата от знанието.

Както повечето хармонично и стабилно устроени светове, и този в «Игра на стъклени перли» е тройнствен. Хесе, като истински духовник и посветен ученик на Изтока, е спазил и тук принципа на триъгълника. Животът, религията и духът намират своите образни съответствия в Плинио Десиньори, отец Якобус и Йозеф Кнехт и чрез тях Херман Хесе противопоставя в романа си природния, божествения и човешкия елемент. Разкъсван между двете си начала, духът често е принуден да се определи в крайна сметка към едното или другото, да се върне обратно към първоначалната си същност или да потъне изцяло в религията и така завинаги да заличи светското у себе си.
Нито бенедиктинският орден, нито светът ще изчезнат; ще се стопи във времето единствено Касталия, живата връзка между тези два свята.
Логиката на произведението, съзвучна почти винаги с логиката на самия живот, му нашепва, че в точката, в която се намира днес човешкото общество, орденът е обречен, играта също. Безсмислени са опитите тя да бъде изведена извън стените на Касталия и по този начин опазена за бъдещето. Провинцията на елита не може да спаси елита на провинцията и първата птичка на това променено отношение към играещите и безгрижни касталийски деца е твърдият отказ на Magister Ludi да служи по-нататък на изкуството заради самото изкуство.
Не може да има едновременно благородство по кръв и благородство по дух. Няма идеално благородничество и никога не може да го има там, където парите и властта се предават по кръв, а духът идва единствено от дух.

Залезът на боговете е в основата на Западната цивилизация и нейната култура, затова тази съдба трябва да бъде споделена и от „вечно веселите богове” на Касталия. Участта на Безсмъртните от Елада, които и до днес обитават Олимп, не е участ на свръхчовеците от Играещата ложа. Северът е непрекъснат мрак, Западът е залез и смърт на светлината. Всичко, което има начало, е принудено един ден да се примири и със своя край.
Настъпват времена, когато Изтокът трябва да намали своята излъчваща сила и факелът му да угасне на старите места. Бурите и дъждовете задушават светлината и пламъкът не може вече да се издига с предишната сила към своята родина – звездите.
Пъстрото ветрило, родено от разгръщането на колодата карти и нарисувало за миг мечтания свят, се превръща отново в безлично тесте и изчезва по своите магични пътища, следвайки сякаш законите на някаква капризна ментална алхимия. Перлите се разпадат подобно на кабалистични знаци, към които е изгубен ключът, организирал ги някога в слово, мисли, формули и думи.

Като умел фокусник Хесе прибира в края на романа тестето обратно в ръкава си. Играта на стъклени перли потъва в забрава и сякаш никога не е имало Касталия, нито Йозеф Кнехт, а само един литературен мираж, неподписано съчинение на неизвестен студент или някакво животоописание на измислен Magister Ludi, на когото писателското въображение е придало краткотрайни очертания, преди илюзията да се разсее като утринна мъгла.

One thought on “Наталия Андреева
ИГРАЕЩАТА ЛОЖА
Втора Част

  1. Прекрасен писател, искам да го препоръчам на всеки, който още не го е чел. Истинска духовна светлина е този човек, изпратен ни от висши сфери на земята, за да ни радва и кара да се замисляме над мъдростта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro