Ведра ранина ОТНОВО ЗА ЛУЦИФЕР

Виждам, че образът на Луцифер продължава да вълнува хората, не само нашите читатели тук. Позволявам си да направя един малък преговор на становища, които досега са намирали прием и отзвук на този сайт, различни от тези на Католическата църква.

Силно ще се въздържа от коментари, за да не разпалвам излишни нечисти страсти на инквизитори и техни следовници.

Из книгата на Татяна Николаевна Микушина „Доброто и злото:“

Случаят с Луцифер е много показателен. Това е нагледно свидетелство, как догмата, разпространявана от църковните отци, напълно изопачила смисъла на първоначалното събитие. Луцифер, Синът на Зората, Лъчезарният Ангел, надарил човечеството с Разум, бил свален до положението на рогат „козел отпущения“, когото поколения християни сочели като главен виновник за всички беди и нещастия на тази планета. Впрочем, такава е била и си остава и до днес участта на всички Носители на Светлина. Примерът с Луцифер е още по-показателен с това, че неговото име се превежда от латински точно като Носител на Светлина.

Същата книга за връзката между Исус и Луцифер:

Още в ранните християнски времена един от римските папи взел името Луцифер. А през ІV век съществувала християнска секта, чиито членове се наричали луцифериани. Самият Иисус казвал за себе си: „Аз съм …утрената и светла звезда“, или Луцифер.

 

lucifer

Елана Блаватска за Луцифер и връзката Луцифер-Христос:

Защо ме нападате, че съм нарекла списанието си „Луцифер“?… Това е прекрасно заглавие! Lux, Lucis – светлина; ferre – нося: „Носещ светлина“ – какво по-хубаво?… Само заради „Изгубеният рай“ на Милтън, Lucifer стана синоним на паднал дух. Първото честно дело на моето списание ще бъде да снеме клеветите и недоразуменията от това име, с което древните християни наричали Христос. Еасфорос – у гърците, Луцифер – у римляните, та нали това е името на утринната звезда, вестителка на ярката слънчева светлина. Нима самият Христос не е казал за себе си: „Аз, Иисус, …съм… утринната и светла звезда“ (Откр. на Св. Йоан, 22:16)?… Нека и нашето списание като бледа, чиста звезда на зората предвещава яркия изгрев на истината – сливане на всички буквални тълкувания в единна по дух светлина на истината !

……………………..

Заб. За съжаление, Елена Блаватска не успява да стори това поради преследването й от апологетите на Католическата църква и омърсяване на нейното име, от което клеветата  беше снета едва наскоро.

Още една връзка между Луцифер и Христос, която ни дава в книгата си Марин Бояджиев „Чувам небесните камбани, посветена на българската пророчица Ванга:

Тертулиан твърди, че християните наричали ХристосДобрата змия”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro