Невяна Константинова
БЛЯН ЗА ТРИМАТА МИСЛИТЕЛИ-БУДИТЕЛИ

В ЗАЩИТА НА ЖИВОТА

(Петър Дънов, Петър Димков и Омраам Микаел Айванов)

svetlinki

За него – Живота –
направил бих всичко.

Никола Вапцаров

Шестдесетте години на ХХ век са епохата, в която започна да се развива с шеметна скорост освободената ин-диви-дуал-на енергия на всички хора по земното кълбо в пътя към Светлината и Братството.

А от началото на ХХІ век процесите на пречистване чрез одухотворяването на материята стават все по-осезаеми… Идеите винаги са вдъхновявали и вдъхновяват човека, но често го и спъват. Всяка съзидателна идея трудно се осъществява в материално-физически план – но е благодатна и дарява безкрайна радост… Капчица Ра-До-Ст, защото около светлината винаги се таи мрачина… Животът на тези трима българи е бил и е загадка в нашето съвремие не само за мене. Петър Дънов – Учителя (1864-1944), Петър Димков – Лечителя (1886-1981) и Михаил Иванов (1900-1986) или Омраам Микаел Айванов (както е известен по цял свят) – френски философ и педагог с български произход, се оказват вътрешно така свързани, че не е възможно да разбереш нещо за единия, без да се докоснеш и до другите двама.

Те са ТРИАМА – тройна душа според терминологията на учения физик и психолог Ив-Жан-Пол Аппел-Гери и на Единното знание за вътрешната вселена. И тримата са мъдреци-философи-лечители – общото им Учение е предназначено за обикновения човек в ежедневния живот на ХХ век. Всичко, което ни се случва, има дълбок вътрешен смисъл. Важното е всеки сам, чрез постоянна мисловно-емоционална работа върху себе си и в себе си, да открива при-ЧИ-ните за проблемите си и да намира на-ЧИ-ните за решаването им. В основата на Учението е залегнало едно чудотворно триединство: Вярата, Истината и Радостта. В този ВИР на вълшебната река Живот можем да се пречистваме и да черпим сили. Учителят Петър Дънов (Беинса Дуно) е дал в многобройните си беседи основите на цялата философия на Новата епоха (New Age), а приятелството му с Димков и Айванов е осигурило приемствеността – те да приложат Учението: Димков до 1981 г. в България, с лечителската си духовна дейност, а Айванов до 1986 г. във Франция, чрез беседи и с изграждането на мрежа от центрове по цял свят, обединени във Всемирното Бяло Братство.

И Вярата, и Истината, и Радостта се изживяват по уникален неповторим начин от всеки човек. А по поведението му, т.е. по отношението му към другите хора, се усеща каква е неговата вътрешна нагласа и същност. И тримата Будители-Учители са вдъхвали дълбоко уважение и искрена обич у своите ученици и са били постоянно готови за добротворство, за да се съхрани Животът на Земята, като все повече и повече хора тръгват по Пътя към Светлината. Факти от индивидуалния живот и на тримата има много – в спомените, написани или разказвани за тях. А много от тези факти вече се превръщат в легенди…

– – – – – – –

Всеки човек по земното кълбо има свой усет за нещата и свой индивидуален път на развитие сред общочовешката еволюция. Нали затова във всяко семейство хората сме тъй различни, дори с противоположни черти, възгледи и качества, та да можем по-бързо да разберем смисъла и целта на съществуванието за-Едно. „Всеки човек е мой брат, всяка душа е моя сестра, обичам творението на всяко човешко сърце.” От няколко месеца тези думи често се появяват в разговорите с мои приятели. Мъжки, женски и среден род – Божественото триединство (както в Дух-душа-тяло) е налице в свещения ни български език. А първите букви на тези три думи не дават ли онази думичка, която реално ни удивлява често в ежедневието – Ч-Д-С или чудеса? Да, стават чудеса в нашия живот, стига да имаме желанието и волята да правим само добро…

Миналата година една приятелка ми каза, че много жени в Самоков проявяват телепатични способности – имат вече отворено „трето око”. Благословена от Бога е родната ни земя! А имената на селища и местности имат дълбочинно действащ смисъл. В ума ми още тогава асоциативно се появи коренът ОКО: Самоков, Горни Окол, Долни Окол, Соколец, езерото „Окото”. Тези пет еднакви корена са знак за явлението „повишаване нивото на сетивност”, което се наблюдава все по-често при обикновените хора по света, потънали в грижи и тревоги… А повече от пет милиарда човека в света са бедни!

Не мисля за „богатите”. (В тази дума е присъстващо свещеното име на Твореца, но дали в мислите и постъпките на такива „силни чрез парите си” личности Бог наистина присъства и дали те вършат Божието дело на Земята?) Онези пет милиарда човека, разполагащи с минимални средства и възможности за живот, натежават повече на везната на еволюцията. От опит зная, че бедният човек е с чиста душа и неопорочен ум, готов е винаги да помогне на някого… Беден – въпреки че беда постоянно го грози, той е винаги в Деня, в Светлината. Да, той е буден, долавя безпогрешно разликата между злото и доброто и може винаги да прави само добрини. Та за тези пет милиарда мисля постоянно, защото те са онази невидима „икономика на слънчевите сърца”, която за мен е реална Истина…

“You are not alone” – Ти не си сам! Всеки миг си част от Цялото и носиш своята ин-диви-дуал-на отговорност за съдбата на човечеството… В живота ми усещам, че има две невидими линии на поведение, свързани с отношението към реалните факти и с волята за добротворство. Те са приемане и промяна. И в двете думи съгласните са еднакви – ПРМН. Приемането на другия човек за мен е задължително – всеки носи своята уникална същност и вече мога да приема всекиго (не само близките и приятелите си, а и всеки нов човек, с когото се запознавам) такъв, какъвто е. Да, във всеки човек тре-П-ти Божествената искра.

Много трудно ми беше да развия в себе си това абсолютно отношение, признавам, защото в ежедневието чувам различни мнения и преценки, но свикнах да отстоявам позицията на толерантност и безпристрастие. Всичко в света трябва да бъде прието – тогава ставам по-спокойна и вероятно по-мъдра. Ала след това приемане мога да променям само себе си. В съответствие с вътрешния ми усет за Истината и с желанието ми да съхраня Здравето си. Ако съм жива и здрава, мога да ра-бо-тя… Именно поради това моята постоянна грижа е Истината, заедно със здравето. И тъй, приемането е линията с посока навън, а промяната е линията с посока навътре, в която правя своя избор (Истината и Здравето, за тях внимавай ти! Бог Определя Работата, която ти предстои).

От детството ми съм закърмена от майка ми с идеята, че във всяко нещо, с което се заеме човек, трябва да се вложат „минимум усилия и минимум средства”, а да се получи „максимум резултат”. Това е свързано с пословичната разумност и пестеливост на нашия народ. Споделих с две приятелки магазинерки (тъй като цените започнаха да растат), че спестяването (икономията) е в основата на всяка икономика, но ако не мислиш за спестяването на другите хора, грешиш.

Ала този принцип най-ярко се проявява при талантите и дарбите. Математик ли си или музикант по природа, там трябва да работиш. Иначе те очакват много огорчения и разочарования… Ето това именно – минимум разходи, максимум приходи – е свързано с икономиката на милионите слънчеви сърца. Колкото повече раздаваш от дарбите си – толкова повече приятели имаш. А има ли нещо по-ценно в света от приятелството и обичта?
Това са правели постоянно тримата ни мислители-Будители: помагали са и помагат на безброй хора по света да намерят себе си и да вървят по пътя на Виделината (вътрешната светлина).

Енергийната структура на човека е обект на изследвания в различни науки. Животът се съхранява само чрез енергиен обмен – избликва навсякъде около нас, за да може чрез всекиго поотделно да просветлява материята ни (тялото-храм) и да про-дълж-ава. Като изпълнявам всеки миг някакъв конкретен дълг към хората около мен или към себе си (което е често едно и също), виждам как просторът засиява и в душата ми се раждат тре-пети на хармония и съзидание. Тримата мъдреци-Будители с живота си са действали за оздравяване-хармонизиране на обществото чрез повишаване на осъзнатОСтта на отделния човек. (Възможно е да си прочел хилядите страници, отразили техните знания и умения, но ако сам не си усетил вътрешния тре-пет да бъдеш съ-творец на Живия Живот, ползата е нулева. А има хора, които изобщо не са чули имената им, но с вяра и радост изживяват пълноценно всеки миг в слу-жени-е на Живота и са постигнали подобно на тях съвършенство.)

Да, и тримата са следовници на древните ни богомили, а чрез тях – и на тангризма и орфизма. Всичко е едно и синтезът в живия Живот об-един-яв-а най-древните епохи и бъдното в един-единствен миг. Това ли е „вертикалното” време, за което вече говорят някои учени? Но в ин-диви-дуал-ния си живот всеки по свой уникален на-ЧИ-н прави това. Защото всеки има своята Съд-Ба (съдържа в себе си Божествения Аз) и всеки миг гради бъдещето – и своето, и на цялото човечество.

Самоков, 20 август – 9 октомври 2007 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro