Елифас Леви ARCANUM ARCANORUM

Големият аркан – т.е. неизречимата и необяснима тайна – е абсолютното познание за доброто и злото.
Когато изядеш плода на това дърво, ще бъдеш като боговете„, каза Змията.
Ако вкусиш от него, ще умреш„, отговори Божествената Мъдрост.
Така плодовете на доброто и злото растат на едно и също дърво и от един и същи корен.
Въплъщението на Доброто е Бог.
Въплъщението на Злото е Дяволът.
Да знаеш тайната или формулата на Бога значи да си Бог.
Да знаеш тайната или формулата на Дявола значи да си Дяволът.

Да искаш да бъдеш едновременно Бог и Дявол значи да обемеш в себе си най-абсолютната антиномия, двете абсолютно противоположни сили. Това е желанието да затвориш в себе си един безкраен антагонизъм.
Това значи да пиеш отрова, която ще угаси слънцата и ще погълне световете.
Това значи да облечеш пепелящата роба на Деянира.
Това значи да се обречеш на най-сигурната и най-ужасна смърт.

Горко на тогова, който иска да знае прекалено много! Защото прекомерното и прибързано познание ще го убие или най-малкото ще го доведе до лудост.
Да вкусиш от плода на Дървото на Познанието за Добро и Зло значи да свържеш доброто със злото и да приравниш едното към другото.
Това значи да скриеш сияйния лик на Озирис под маската на Тифон.
Това значи да повдигнеш свещеното було на Изида, да оскверниш светилището.

Безразсъдният човек, който се осмелява, да погледне към слънцето без да защити очите си, ослепява. От този момент нататък слънцето за него е черно.
Забранено ни е да кажем повече по този въпрос. Ще завършим откровението си с изображението на три пентаграми.

Тези три звезди ще го обяснят достатъчно добре. Те могат да се сравнят с онази, която накарахме да изрисуват в началото на нашата книга „История на Магията„. Като обедини четирите, читателят може да разбере Големия Аркан на Арканите.

За да завършим нашата книга ни остава само да дадем Ключа на Гийом Постел.

Този ключ е ключът на Тарото. В него са четирите цвята – жезли, чаши, саби, монети (или пентакли), отговарящи на четирите основни Небесни точки, четирите живи същества или символни знаци, числа и букви, подредени в кръг.

Следват седемте знака на планетите и тяхното повторение – означено чрез трите цвята, за да символизира света на природата, света на човека и Божествения свят, чиито емблематични знаци съставляват двадесетте и един големи аркана в нашето Таро.

В центъра на кръга може да се види двойният триъгълник, който образува Звездата или Печата на Соломон. Това е религиозната и метафизична триада, аналогична на естествената триада на универсалното възпроизводство в уравновесената субстанция.

Триъгълникът се намира в центъра на кръста, разделящ кръга на четири равни части. Така символите на религията са обединени със знаците на геометрията: вярата допълва науката, а науката утвърждава вярата.

С помощта на този ключ човек може да разбере универсалната символика на древния свят и да забележи поразителните аналогии с нашето учение. Така той ще разбере, че божественото откровение съществува постоянно в природата и сред хората. Ще почувства, че християнството е внесло единствено светлина и топлина във всеобщия храм, карайки Духът на Милосърдието да се спусне в него, а този Дух е Животът на Самия Бог.

…………..

Пояснение: Arcanum Arcanorum (лат.), (А.•.А.•.)  има изключително много значения. Буквално означава „тайна на тайните“. В храма символизира светая светих, кивота и Тората в него. В структурата на тайните общества означава скритата и невидима част на посветителския орден. По отношение на всички ордени символизира обединението на невидимите части на посветителските ордени в едно невидимо, тайно и скрито световно обединение, наречено „Бяло братство“ или още „Вътрешно братство на светлината“, което от  хилядолетия направлява духовната еволюция на света. Със същото име е наричана още Тайната доктрина. В Таро това е тайната на 22-те карти на Голямата Аркана. Това е и съществената и съкровена част на ритуала Мемфис-Мицраим и степените 87, 88, 89 и 90 на Египетското масонство. Същевременно във втората степен на А.•.А.•., което е и 88 степен на ритуала Мемфис-Мицраим  е скрит ритуалът по инициация на Мартинистите, тайният орден на кабалиста д-р Папюс. В Кабала това е секретът на 22-те еврейски букви. 

One thought on “Елифас Леви ARCANUM ARCANORUM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro