МАСОНСКИЯТ ИДЕАЛ ЗА СВЕТЛИНАТА

luzifer

Без да отричаме някои от грешките на масонството, и в частност – нечистия произход на съвременното българско масонство – твърдението, че то се кланя на мрака е груба лъжа.

Често обвиняват масоните, че са служители на Луцифер, който пък е Сатаната, който… Да оставим факта, че това е невярно, но би било интересно да си дадем сметка кой е всъщност Луцифер.

Митът за него наистина претърпява на Земята едно регресивно развитие, но не бива да забравяме, че това е данъкът, който синът на Зорницата Хейлейл от ранноеврейската митология (познат още под името Луцифер в някои християнски източници) плаща за любовта си към хората.

Сатанизирането на Луцифер е само знак, че така постигнатата „любов“ към Бога на някои болезнено ревностни християни, води до омраза към хората, което съвсем не е цел на християнството, а всъщност е неговото абсолютно отрицание. Тъкмо такава обаче е позицията на католическата църква, станала известна с многовековните си преследвания на другомислието, науката и ересите, както и с множество други антихуманни деяния „в името на Бога“.

За човека е неприемливо обстоятелството, че  тази „любов“ изисква инквизиторски мъчения, клади и съсипване на Творението. Но такива са историческите факти, в името на Христос са извършени най-големите престъпления срещу хуманността.

Когато Бог е принуден да изгони Адам и Ева от Рая, защото според Закона не можем да имаме заедно и Познанието, и Безсмъртието, ако не сме достатъчно пречистени и за двете, те нямат шанс да оцелеят на планетата без светлина и огън. И Луцифер им подарява огъня, за да се греят, и светлината, за да не забравят божествения си произход и тя да ги води във всичките им дела.

Всяко нарушаване на Божествения закон води до деградация и принуда за слизане в по-низшите материални пластове, такъв е еврейският Закон, такъв е и индуисткият за Кармата, такива са и законите на цялата Божествена Доктрина.

Извеждането на човека от Едем има и отрицателни, и положителни последици за хората. Духовното развитие в земния свят се постига чрез страдание и усилия на материята, само чрез постоянното си пречистване тя може да стане удобно вместилище на Духа. Извеждането  е част от Божия план и Ангелът на светлината е оръдие в ръката на Бога по пътя към осъществяването на този План.

Сатаната е измислица на църковните отци, никъде в Тората няма абсолютизирано противопоставяне на добро и зло, а само тяхното редуване, както става навсякъде в материалния свят. Това, което е добро за Бог, е добро и за хората, но тъй като Бог не е константа, а също развиващ се Дух, който експериментира с материята чрез своите десет материални превъплъщения (Елохими): (…и Бог видя, че това е добро… ), той им оставя правото на избор. Това всъщност е за мен петдесетата врата на разума, която дори Мойсей не успява да отвори. Зад тази врата може да има всичко и нищо, човекът е този, който ще изпълни със съдържание пространството зад нея. Това е начинът, по който човек „подобрява“ Бог и подпомага неговото развитие.

Айн Соф е самотата и себелюбуването на съвършенството, но десетте сефири са неговата трансформация по пътя му към друг вид съвършенство. Аз не се наемам да твърдя от какъв вид ще бъде то, но моят опит ме навежда на мисълта, че завършените форми са нестабилни и имат склонност към преливане в други форми.

Извеждането на човека от Едем има земна проекция и тя е извеждането на избрания народ от Египет. Айн Соф е нестабилно състояние, Египет е нестабилно състояние, Едем е нестабилно състояние. Стабилността се постига чрез движение, чрез редуване на плюс и минус и преминава през разцеплението на бинара и разрояването му в многообразие от форми и обеми.

Древният ритуал на внасяне на светлина в Храма е наследен от масонството и доказва, че то не принадлежи към Черното братство.

Стремежът към Ханаан или Едем е постигане на динамична стабилност, защото статичната не кореспондира със световете и нейната интровертност не допринася никому полза, дори не на интровертиралото съвършенство.

В.Р.

15 thoughts on “МАСОНСКИЯТ ИДЕАЛ ЗА СВЕТЛИНАТА

  1. Масоните, разбира се, не злоупотребяват с християнската религия, това го твърди само християнската църква. Много от масоните са ревностни християни, същото се отнася и до розенкройцерите. На църквата не й харесва никакво отклонение от канона, това е отлив на пари и подчинени слуги от редиците й.

    Вярно е, че масонството много се набърка в реалиите на деня, но това е част от неговата природа. На когото подобна практика не се харесва, да отиде в други школи.

    Колкото до сектите като Свидетели на Йехова или мормоните, те са основани от масони, скъсали до голяма степен с масонския идеал. Този идеал не позволява едновременното членуване в секти и ложи.

    Искате да кажете, че в тайните общества елиминират неудобните си личности. Елиминирането на каквото и да е не е работа на тези общества, те имат други цели. Но е било вековно занимание на църквите, четете повече историята на света. Поздрави!

  2. Не знам каква светлина дарява Луцифер, но масоните злоупотребяват с християнската религия, за да наложат световен монопол и да бъдат диригенти. Тук е замeсена основно световната политика и икономика. Свидетелите на Йехова – доктрина, налагаща основно контрол, създадена от масон. Тайните общества елиминират само неудобни за тях популярни и заможни линости.

  3. Страницата ме заинтригова. Смятам да я посещавам. За момента се въздържам от коментар.

  4. Драги Атанас, мога да се съглася със становището Ви, но само донякъде. Всъщност, разбирам, че искате да кажете, че Католическата църква измисля един друг Луцифер, като му придава ново, негативно съдържание. Защото персонажът всъщност е измислен от евреите и той е техният син на Зората. Луцифер е по-късният словесен превод на същото съдържание.

    Има много школи, като се започне още от древните еврейски посветени общества и се стигне до теософите, които знаят истинското духовно съдържание на Луцифер и неговите многобройни земни инкарнации, до една посветени на служба на хората. Аз се старая винаги да подчертавам тези моменти в статиите тук, дори мога отново да пусна някои линкове или да опресня старите, за да видите, че древният образ на Луцифер и до днес е жив за някои школи, които са съхранили старите като света истини в умовете си, и също в сейфовете на ложите си.

    Теософи, масони, розенкройцери, кабалисти и пр. пазят и до днес тези истини, но агресията на католиците ги кара да внимават в разпространението им сред широка публика. За мен е неразбираем в този смисъл завоят на Рудолф Щайнер по посока на становището на католицизма, след като той е бил прекрасен масон, розенкройцер и теософ. В този смисъл не приемам неговата антропософска теза по отношение на Луцифер, колкото и симпатично да намирам останалото, което той изповядва.

  5. На еврейски език думата „сатана“ означава другомислещ. Както и мюсюлманите казват на неверника „гяур“. Христос казва „махни се, сатана“, което означава „махни се, невернико“. Луцифер е измислен от Католическата църква още през трети век, когато се отделя от православието. Целта е да се обясни на хората, че има добро и зло и по този начин те да бъдат държани в подчинение. Всички знаете за продажбата на индулгенции, с които Ватикана става най богатата организация на земята. Без съществуването на образа на Луцифер Ватикана нямаше да може да печели пари, а и инквизицията щеше да е безсмислена. На кого щяха да изкупуват греховете с индулгенции, ако няма добро и зло? Това обяснява защо повечето кардинали са масони, а е имало и такива папи. Кардиналите в катедралата възпяват Исус за обич на хората. А в масонските ложи възхваляват Луцифер в прослава на парите и тяхното лично облагодетелстване. Между другото, и нашите митрополити не падат по далеч, щом за архонтска титла прибират по сто хиляди долара. Луцифер се е превърнал и в техен любимец. Така че ако няма зло и добро, няма и пари. Затова те предпочитат Луцифер да съществува.

  6. Анонимно може всеки. Следващия път няма да Ви пусна коментара и може да Ви блокирам и по айпи. Никой няма да Ви убие тук, ако не споделятe възгледите ни, но имайте доблестта да се подпишете с истинското си име. Редакторите на този сайт не разполагат с време да бъдат душеприказчици на анонимни сектанти.

    Да, сайтът е определено промасонски, в този смисъл той подкрепя и масона Рудолф Щайнер. Не подкрепяме изцяло антропософските му възгледи, само част от тях. Общо взето се отнасяме със симпатия към личността му и неговите възгледи ще намират и занапред място на сайта ни.

    А тези простотийки за Ариман и Луцифер си ги хортувайте във вашата си сектичка, тук те няма да намерят радушен прием. В нета е пълно с антимасонски сайтове, изявявайте се там, ако имате нужда от конфронтации.

    Всичко най-хубаво занапред. :D

  7. Абе какъв е тоя сайт, как може такова нещо? Кого смятате, че заблуждавате? Още малко ще изкарате всички масони светци, а виждаме какви ги вършат и у нас, и по света. Очаквам да напишете и статия в прослава на Ариман, както сте тръгнали.

    Боже, Боже, прибери си вересиите!

  8. Нима тя следва човека само при изгрев и залез? Според мен го следва цял ден. И когато слънцето залезе, то отива при други и там продължава да следва тях. Или някой твърди друго?

  9. Какво значи когато слънчевата светлина следва човек при изгрев и залез ?

  10. Драги Станиславе, уважавайте читателите си, пишете на кирилица.

    Създателите на този сайт не са привърженици на идеята за световна конспирация и смятат, че трудовете на това направление са преиграване с човешките страхове.

    По-добре гледайте филми на ужасите, те ще Ви произведат повече адреналин в тялото. Колкото до илюминатите, бихме се радвали да ни посочите един илюминат поне. Съмнявам се, че ще бъдете в състояние, и то не поради конспиративност, а поради приключване дейността на този орден преди много десетилетия.

    Понеже сме демократи, даваме свобода на мнението Ви, но не го споделяме. А… и все пак държим на кирилицата.

  11. Масоните се кланят на дявола и това е неоспоримо. Какви са били отначалото, е едно, но сега заедно с илюминатите почитат Сатаната и унищожават всичко ценно. Гледай David Icke, има толкова много материали… няма как масоните да са добри в момента. Навремето всички учени са били масони или илюминати, защото е било като общност, но впоследствие се превръща в съвсем различно нещо.

  12. Ако има други съмнения, отложете ги с една седмица. Утре пътувам към вилата ни, а там интернетът е мобилен и много бавен. Да не излезе, че мълча „надменно и злонамерено“. ;)

  13. Драги/драга Inspired, много пъти са послъгвали църковните отци, та не си струва да им забелязваме вече. Не знам дали Ви е известен смисълът на думата „сатана“ в езика на древните евреи. Това означава „другомислещ“, „противник“ и не е собствено име. Ето ви един класически пример от Евангелие на Матея, където Исус казва на апостол Петър: „А Той се обърна и каза на Петър: Махни се и иди зад Мен, Сатана! Ти си Ми съблазън, защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките.“ Как мислите, дали Исус е построил църквата си върху Сатаната, наричащ се със светското име Петър?! Или му казва: „Махни се от мен, защото мислиш не като мен за Бога, а за земни съблазни?!“

    Според много посветени Луцифер не е Сатаната, той е другомислещ и богоборец. Такъв е и Прометей, едно по-късно митологично превъплъщение на Хейлейл, прототипът на Луцифер.

    Еврейският мит за Хейлейл е много красив, той е син на Зорницата и всяка сутрин „пада“, с една дума – потъва в мрака, за да даде светлина на хората. И всяка вечер „се вдига“ отново към небесните чертози, изоставяйки хората, за да служи на Бога. Вижте колко по-справедливи и хармонични са древните митове от по-късните църковни изстъпления.

    Според Кабала Бог е разширяващ се кръг и всички ние сме в този кръг. Значи и доброто, и злото. В неговия план и обем има място и за богобореца, и за спасителя. За богомилите това са двама братя близнаци, според Откровението на Йоан, Блаватска и Гематрията, практическата част на Кабала, това са една и съща същност.

    Есеите, които са отлични математици и кабалисти, са били много добре представени в Назарет, който е бил известен като есейско средище. Има съвсем основателни предположения, че родителите на Исус са принадлежали към тази Доктрина. Сам Христос е пребивавал сред кабалисти, има и съответни апокрифи за това.

    Та еднаквото енергетично и синонимно-цифрово съдържание на „змия“, „жертва“ и „спасител“ навярно е била известно и на Христос. Поне аз и мнозина като мен мислим така. Така са мислели и офитите, гностиците от втори век на н.е., според Блаватска. Така мисли и Йоан в своето „Откровение“ наричайки с името на Луцифер Христос: „утринна звезда“. А това е част от Новия завет. Сериозен източник, както виждате.

  14. Благодаря за споделената интересна гледна точка за Луцифер. Не бях срещал досега твърдението, че Луцифер е Прометей и е паднал от прекомерна любов към хората. Ще Ви бъда благодарен, ако разширите Вашата теза и напишете, каква е според вас причината, че Христос не се поклони на Сатана, а му каза „Махни се, Сатана; защото е писано: Господу Богу твоему да се поклониш, и само нему да послужиш.” На кого каза тези думи Христос, на Луцифер ли, или може би на някой друг дух. Тези думи не показват ли, че според Христос има такова същество, много преди католическата църква да си го измисли.
    И друго ме интересува. Смятате ли, че съществуват духове на мрака, или такива никога не са съществували.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro